Predstavitev na konferenci Dnevi Slovenske Informatike

17. 5. 2024

Napredek na projektu Razvoja metodologije in spletne rešitve za vrednotenje zrelosti in spodbujanje uporabe odprtih podatkov v Slovenskem gospodarstvu smo predstavili tudi na Konferenci Dnevi Slovenske Informatike, ki že tradicionalno gosti predstavnike gospodarstva, javne uprave in znanstvenike z namenom naslavljanja ključnih tem digitalizacije, trajnosti in napredka v Sloveniji in širše. 

RS je za namen dostopnosti do odprtih podatkov leta 2016 vzpostavila spletni portal OPSI, ki predstavlja enotno nacionalno točko za objavo odprtih podatkov (OP) za celoten javni sektor. Na portalu je preko 5100 podatkovnih zbirk, razdeljenih v 14 vsebinskih kategorij, ki so na voljo za uporabo pod odprto licenco CC BY 4.0 za neprofitne kot tudi za profitne namene. 

Pričakovanja, da bodo odprti podatki prispevali h kreiranju dodane vrednosti in inovacijam ter vrsti ekonomskih, družbenih in okoljskih preobrazb, so zelo velika. Zato različne organizacije in države spremljajo razvoj OP z vidika odpiranja, kakovosti, dostopnosti ter ustvarjenih učinkov.

Kljub dobrim ocenam in velikemu potencialu je malo znanega o uporabi in učinkih uporabe odprtih podatkov v podjetjih, ker: 

  • učinki niso neposredni in jih ne moremo meriti zgolj s finančnimi kazalniki, 
  • za produkte, ki nastanejo z uporabo OP ni zahtevano poročanje o uporabi, 
  • je nemogoče meriti, kolikšen delež prispeva uporaba odprtih podatkov in 
  • je še težje oceniti vrednost podatkovnih zbirk.

Za izvedbo raziskave, katere cilj je predvsem razviti model, s katerim bo možno meriti zrelost posameznega podjetja za uporabo OP in na podlagi tega pripraviti načrt za spodbujanje uporabe OP, bomo uporabili metodologijo razvoja Design Science Research, ki se je v preteklosti izkazala za primerno pri razvoju tovrstnih IT artefaktov.

S sistematičnim pregledom literature smo ugotovili, da se avtorji akademskih raziskav osredotočajo na različne vidike OP kot so uporabniški vidik; kakovost objavljenih podatkov; politike, ki določajo smernice objavljanja podatkov; dejansko uporabo OP; zrelost podjetij za objavljanje in prevzem in uporabo OP; modele za merjenje različnih vidikov OP in; spodbude in ovire pri objavljanju OP. 

Identificirali smo osem modelov, ki merijo zrelost podjetij in javnih institucij za objavo, prevzem in uporabo OP in ugotovili, da le-ti v večini primerov ne merijo zrelosti za prevzem in uporabo OP v organizacijah, vendar so usmerjeni v merjenje zrelosti za objavo s strani javnih institucij. Dva izmed modelov sta izstopala, ki pa nista celovita pri naslavljanju vseh aspektov potrebnih za prevzem in uporabo OP v podjetjih.

Poleg tega smo predstavili spodbujevalne in zaviralne dejavnike, ki smo jih izluščili iz pregleda. Le-ti so lahko tehnološke, organizacijske, okoljske, zakonodajne ali ekonomske narave. 

Razumevanje obstoječih teorij, modelov in spodbujevalnih in zaviralnih dejavnikov bo podlaga za razvoj parametrov, s katerimi bo moč oceniti zrelost za uporabo odprtih podatkov v podjetjih.