SUPOP na 37. mednarodni blejski e-konferenci

10. 6. 2024

Blejska e-konferenca, ki jo vsako leto organizira Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru je mednarodni dogodek z najdaljšo tradicijo na področju raziskovanja elektronskega, danes digitalnega poslovanja v Evropi in eden izmed vodilnih raziskovalnih in strokovnih dogodkov v svetu.

37. konferenca, ki je potekala med 9. in 12. 6. pod naslovom: Resilience Through Digital Innovation: Enabling the Twin Transition / Odpornost z digitalnimi inovacijami: omogočanje dvojnega (digitalnega in trajnostnega) prehoda, je tudi letos na Bledu povezala številne mednarodne udeležence.

Udeleženci konference so se vsebinsko dotaknili različnih vidikov priložnosti in izzivov uporabe digitalnih tehnologij za oblikovanje inovativnih rešitev v dobrobit posameznika, organizacij, družbe in okolja.

Tekom konference so se zvrstili številni paneli in delavnice, med drugim tudi delavnica z naslovom: Workshop: Open Data Maturity – Readiness of SMEs, na kateri je bila naslovljena tema o zrelosti malih in srednje velikih podjetij za uporabo odprtih podatkov.

Prisotnih 17 mednarodnih ekspertov je v prvem delu delavnice nagovorila prof. dr. Mirjana Kljajić Borštnar in predstavila koncept projekta SUPOP (Razvoj metodologije in spletne rešitve za vrednotenje zrelosti in spodbujanje uporabe odprtih podatkov v slovenskem gospodarstvu).

V drugem delu delavnice, ki jo je vodil prof. dr. Andrej Škraba, so prisotni s pomočjo orodja Kresilnik za viharjenje možganov glede na zastavljeno vodilo »Navedite kazalnike za ugotavljanje zrelosti MSP za uporabo odprtih podatkov« zbrali skupno več kot 250 predlogov posameznih kazalnikov. Prisotni eksperti so zbrane ideje kategorizirali v 10 kategorij in tudi glasovali o pomembnosti posameznih kategorij.

Udeleženci delavnice so z glasovanjem določili pomembnost kategorij kazalnikov za določanje zrelosti MSP za uporabo odprtih podatkov, in sicer: 1. Poslovna vrednost, 2. Kvaliteta podatkov, 3. Kompetence, 4. Inovativnost, 5. IT infrastruktura, 6. Interna podatkovna strategija MSP, 7. Poslovno okolje, 8. Integracija odprtih podatkov, 9. Izobraževanje, 10. Regulacija.

Izsledki delavnice so bili ne samo zelo informativni, ampak so partnerjem projekta SUPOP služili tudi kot ključna napotitev za razvoj večkriterijskega odločitvenega modela, ki v okviru spletnega orodja SUPOP AAT omogoča vrednotenje, analiziranje in primerjanje zrelosti posameznih MSP za uporabo odprtih podatkov.